Zonuren in Utrecht
Jaarlijks schijnt volgens de KNMI de zon in provincie Utrecht tussen de 1500 en de 1550 uur per jaar, zie ook de kaart rechts. De donkere gebieden staan voor meer zonuren. Gemiddeld wordt er in het westen van het land meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. Op de website van het KNMI kun je per maand en per jaar bekijken hoe zonnig het in jouw gemeente in provincie Utrecht geweest is. Er zijn volle en gewone zonuren. Een vol zonuur is de hoeveelheid energie die er op een wolkenloze, zomerse dag binnen een uur op een vlak valt dat op de zon gericht is. Dat is ongeveer 1 kWh per vierkante meter. Bij gewone zonuren worden overdag de bewolkte uren wel meegeteld.
Instraling
Toch is het beter om te kijken naar de instraling. Zonnepanelen werken namelijk ook op bewolkte dagen, omdat er dan nog steeds licht is. Vandaar dat zonuren minder belangrijk zijn dan de instraling. Er moet hierbij gekeken worden naar direct licht en diffuus licht. Direct licht komt rechtstreeks van de zon, diffuus licht raakt eerst de wolken. Metingen wijzen uit dat bij een onbewolkte dag zo’n 80% bestaat uit direct licht, en 20% uit diffuus. In provincie Utrecht is jaarlijks ongeveer 60% diffuus licht. Op een zonnige dag kan er 1100W per vierkante meter opgewekt worden, maar bij bewolkt weer kan dat tussen de 20W en de 300W per vierkante meter zijn. Dit is misschien niet heel veel maar het is dus bewezen dat zonnepanelen ook tijdens bewolkt weer geld opleveren.
Waar is de meeste zon?
Gemiddeld gezien is de kuststrook van Nederland zonniger dan het binnenland, omdat daar minder stapelwolken zijn. In het voorjaar warmt de grond snel op en vormen zich boven land snel wolken. Aan de zee is dat minder, omdat de zee koel is. De zeewind zorgt er ook voor dat landinwaarts eventuele bewolking weggeblazen wordt. Vandaar dat er in het westen meer zonuren zijn dan in het oosten van het land.