Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-utrecht.nl
Zonnepanelen-utrecht.nl

Zonnepanelen kopen

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen op je dak? Natuurlijk is het dan verstandig om je eerst te verdiepen in allerlei zaken die daarbij komen kijken. Er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. De prijs is iets waar mensen die interesse hebben in zonnepanelen vaak naar kijken, maar dat is niet het verstandigste wat je kan doen. Het belangrijkste is om te kijken naar de grootte van het systeem, want als ze kleiner zijn, dan geven ze minder rendement. Daarnaast zijn er een hoop leveranciers, sommige duurder dan anderen. Installateurs in provincie Utrecht die duurder zijn staan meestal wel garant voor goede kwaliteit en goede service. Dit zijn zaken die erg belangrijk zijn bij het aanschaffen van zonnepanelen.

De kwaliteit van zonnepanelen

Misschien denk je: maar is de kwaliteit van zonnepanelen dan niet belangrijk? Het kortste antwoord is: ja. Kwaliteit is een belangrijk element. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen van hoge kwaliteit, dan is de kans dat er problemen of schade ontstaat een stuk kleiner dan wanneer je zonnepanelen van lage kwaliteit aanschaft. Daarnaast is het zo dat je ook zo dicht mogelijk bij het beloofde opbrengstrendement zal blijven over de jaren heen (ook geen onbelangrijk punt). Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die je kan aanschaffen. Er zijn er vier, te weten monokristallijn, polykristallijn, glas-glas en dunne film. De prijzen van deze soorten panelen liggen ver uit elkaar, maar ook de kwaliteit hiervan. Monokristallijne panelen zijn van de beste kwaliteit, maar zijn ook het duurst, dunne film panelen zijn fragiel, maar ook het goedkoopst. Glas-glas zonnepanelen zijn de laatste technologie panelen en hebben minder last van rendementsverlies over de jaren heen.

De omvormer van zonnepanelen

Je moet uiteraard kijken naar de kwaliteit van je zonnepanelen, maar even belangrijk is om te kijken naar de omvormer van de installatie en de kwaliteit daarvan. Een omvormer is een installatie die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Het is raadzaam om vooraf goed informatie in te winnen bij experts. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je een goede installatie aanschaft. Hierbij dien je te letten op de capaciteit van je omvormer, want die moet goed afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. Bij je netbeheerder moet je navragen wat de hoofdaansluiting is. Daarnaast moet je goed kijken naar wat het rendement is. De leeftijd van een omvormer is gemiddeld 10 tot 15 jaar, dus houd rekening met vervangingskosten. Ook is het goed om te kijken naar of je een of meerdere MPP trackers hebt. Een omvormer kun je al kopen voor €450 euro voor een model met een maximaal vermogen van 2000 Watt, goed voor een aantal panelen.

Andere tips

Als je een expert die je kan informeren over het aanschaffen van zonnepanelen en wat daarbij komt kijken gaat benaderen, dan dien je informatie over een aantal zaken inwinnen. Let goed op wat de garantievoorwaarden zijn. Als er iets misgaat wil je natuurlijk wel recht hebben op garantie. Laat je informeren over het onderhoud van je zonnepanelen. Op die manier heb je een hoop baat bij je zonnepanelen. Het is raadzaam om verscheidene offertes aan te vragen bij verschillende installateurs, want dat kan een hoop geld en kwaliteit schelen.

Vergunning voor zonnepanelen

In de meeste gevallen mag je je zonnepanelen in alle gemeenten in provincie Utrecht gewoon vergunningvrij plaatsen, maar er zijn wel een paar eisen waaraan de panelen en je woning moeten voldoen. De panelen moeten op het dak geplaatst worden. Ze moeten geïntegreerd zijn met de omvormer. Als ze op een schuin dak komen mogen ze nergens uitsteken en moeten binnen de kanten van het dakvlak blijven. Als ze op een plat dak komen moeten ze zo ver als de hoogte van de panelen van de panelen van de dakrand geplaatst worden. Daarnaast mag je ook geen panelen geplaatst worden op monumenten of door het Rijk beschermde stads- of dorpsgezichten.

Zonnepanelen in de achtertuin

Het kan zijn dat je zonnepanelen wilt aanbrengen in je achtertuin, in plaats van dat je ze wilt plaatsen op het dak van je woning. Het plaatsen van zonnepanelen in je achtertuin is toegestaan, mits ze aan twee voorwaarden voldoen. De eerste voorwaarde is dat de gehele constructie niet hoger dan vijf meter is. Ten tweede moet je aan de voorwaarden van het bestemmingsplan van je huis voldoen. Als je nog twijfelt dan kan je altijd contact opnemen met de afdeling die hierover gaat binnen jouw gemeente.

Hoe is de regelgeving met betrekking tot zonnepanelen?

Je moet, naast een eventuele vergunning, ook nog aan een paar regels voldoen, zelfs als je geen vergunning nodig hebt. Het plaatsen van zonnepanelen moet voldoen aan het bouwbesluit en burenrecht. Buren mogen namelijk geen hinder ondervinden aan zonnepanelen. Het is raadzaam om te overleggen met de buren, want je kan bepaalde dingen over het hoofd zien die door de buren als hinderlijk worden beschouwd.

Waar kun je terecht voor zonnepanelen in provincie Utrecht?

Als je in een van de gemeenten in de provincie Utrecht woont en overweegt om zonnepanelen aan te schaffen dan is het verstandig om eerst het aanbod te vergelijken. Elk zonnepaneelbedrijf hanteert natuurlijk andere prijzen en is het goed om te weten wat de gemiddelde marktprijs is om niet teveel voor jouw panelen te betalen. Door meerdere offertes op te vragen en deze vervolgens te vergelijken kun je besparen op je aankoop.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs