Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-utrecht.nl
Zonnepanelen-utrecht.nl

Nadelen

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen op te sommen als het aankomt op het kopen en gebruiken van zonnepanelen.

Het rendement en stof

Doordat er fijnstof in regen zit zal langzamerhand je zonnepaneel bedekt raken met stofdeeltjes welke een deel van de zonnestralen tegen houden, ondanks de speciale coating op de panelen. Hierdoor zal het rendement van de zonnepanelen lager zijn, meestal verdien je zo een €50 euro minder per jaar aan je zonnepanelen. Bij theoretische berekeningen van het rendement wordt hier vaak geen rekening mee gehouden. Om optimaal gebruik te maken van je zonnepanelen moet je deze regelmatig laten reinigen. Een glazenwasser of gevelreiniger kan je hier prima bij helpen.

Het rendement neemt af

Doordat de zonnepanelen ouder worden zal ook het rendement afnemen; afgezien van stof en vuil dat op de panelen kunnen komen. De zonnepanelen kennen na een paar jaar geen 100% rendement van zon naar energie meer. Dit is wel bekend en het wordt ook meegenomen in de berekeningen. Fabrikanten van zonnepanelen garanderen zelfs een rendement van 85% of hoger na tien of twintig jaar. Er zijn panelen die minder snel in rendement afnemen en gezien de snelle technologische ontwikkelingen kan het voorkomen dat nieuwe panelen nog minder snel in kwaliteit afnemen over de jaren heen. Denk aan de nieuwste glas-glas zonnepanelen. Een zonnepaneel installateur kan je hier meer over vertellen.

Het weer

Vooral in provincie Utrecht hebben we periodes dat er minder zon is, omdat stapelwolken vanuit de kuststreken landsinwaarts komen. Het rendement van de zonnepanelen zal dan op die momenten niet optimaal zijn. Het is natuurlijk jammer dat dit het geval is. Het is echter niet te voorkomen en wordt door sommige mensen als een nadeel gezien. Maar de panelen blijven dan nog steeds energie opwekken aangezien ze op zonlicht werken en niet of de zon wel of niet te zien is.

Omvormers voor een optimaal rendement

Om zonne-energie om te zetten naar stroom zijn er omvormers nodig. Als die niet meer optimaal werken dan moeten ze vervangen worden. Dit gebeurd na zo een 10 tot 15 jaar. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden (een nieuwe omvormer kost ongeveer €500 euro tot €1500 euro). Kosten waar niet altijd rekening mee gehouden wordt. Dus een complete set zonnepanelen dat zo een 25 jaar mee moet gaan heeft dus 2 omvormers nodig. Een bij de aanschaf van de set en een na zo een 15 jaar. Na afloop kan de omvormer in principe nog zo een 5 jaar mee; te gebruiken voor een eventueel volgend systeem.

Waar kun je terecht voor zonnepanelen in provincie Utrecht?

Als je in een van de gemeenten in de provincie Utrecht woont en overweegt om zonnepanelen aan te schaffen dan is het verstandig om eerst het aanbod te vergelijken. Elk zonnepaneelbedrijf hanteert natuurlijk andere prijzen en is het goed om te weten wat de gemiddelde marktprijs is om niet teveel voor jouw panelen te betalen. Door meerdere offertes op te vragen en deze vervolgens te vergelijken kun je besparen op je aankoop.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs