Aandachtspunten
Sta je op het punt om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het natuurlijk eerst verstandig om je te verdiepen in alle informatie die bij zonnepanelen komt kijken. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee dient te houden. Niet alleen de prijs is belangrijk. De prijs is een ding waar mensen die zonnepanelen willen aanschaffen vaak naar kijken, maar dat is niet verstandig. Je moet ook kijken naar de grootte van de zonnepanelen, want des te kleiner ze zijn, hoe minder rendement ze geven. Er zijn een hoop leveranciers, de een wat duurder dan de ander. Sommige installateurs zijn heel duur, maar die staan wel voor kwaliteit garant en geven goed advies.
De kwaliteit van zonnepanelen
Je zal misschien denken: maar hoe zit het dan met de kwaliteit? Is die niet belangrijk? Om kort te zijn: ja, kwaliteit is belangrijk. Als je zonnepanelen aanschaft die een hoge kwaliteit hebben, dan is de kans op problemen of schade op je panelen een stuk kleiner dan bij zonnepanelen met een lage kwaliteit. Zo zijn er verschillende soorten zonnepanelen waar je aan kan denken. Er zijn monokristallijne, polykristallijne, glas-glas en dunne film panelen. De prijzen liggen hierbij ver uit elkaar, maar ook de kwaliteit. Monokristallijne zonnepanelen zijn het duurst, maar hebben de beste kwaliteit en het minste oppervlak nodig, terwijl dunne film panelen goedkoper zijn, maar wel erg buigzaam zijn. Glas-glas zijn eigenlijk het allerduurst, maar deze degraderen veel minder snel dan de andere soorten zonnepanelen. Eerst werden zonnepanelen gemaakt in Nederland, Japan en Duitsland, maar tegenwoordig komt een groot deel uit China.
De kwaliteit van de omvormer
Natuurlijk moet je kijken naar de kwaliteit van je zonnepanelen, maar het is net zo belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de omvormer van je installatie. De omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom. Je dient ook te letten op het vermogen van de omvormer, want die moet afgestemd zijn op de capaciteit van de zonnepanelen. Vraag na bij je netbeheerder wat de hoofdaansluiting is. Kijk verder ook goed naar het rendement. De levensduur van een omvormer is gemiddeld tussen de acht en twaalf jaar, dus let ook op de vervangingskosten. Daarnaast moet je kijken of je een of meerdere MPP trackers hebt.
Andere tips
Als je contact hebt met een expert die je kan informeren over de aanschaf van zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken, dien je te informeren naar een aantal zaken. Let op de garantie. Mocht er iets misgaan, dan wil je natuurlijk wel garantie hebben. Laat je ook informeren met betrekking tot het onderhoud. Zo heb je een hoop baat bij de panelen. Vraag verschillende offertes aan bij verschillende aanbieders, want dat kan een hoop schelen in prijs en kwaliteit.