Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-utrecht.nl
Zonnepanelen-utrecht.nl

Bekabeling

Zonnepanelen worden op de omvormer aangesloten door middel van gelijkstroomkabels, ook wel DC kabels genoemd. Daarbij dien je wel de dikte en lengte van de kabel te berekenen door te kijken naar het vermogen dat er doorheen gaat lopen. Het verstandigst is om de omvormer binnen een straal van 15 tot 20 meter van de zonnepanelen te plaatsen om zo weinig mogelijk vermogen te verliezen. Als je het binnen de 15 en 20 meter van de zonnepanelen af plaatst, dan blijft het verlies altijd onder de 1%. Maar het is wel altijd verstandig om de panelen, omvormer en bekabeling door de expert aan te laten leggen.

 

Voorbereiding bij het plaatsen van zonnepanelen

Het is goed om te weten hoe je de kabels van je zonnepanelen aan gaat sluiten op de omvormer. Als je dit gaat monteren moeten de zonnepanelen al op de goede manier zijn aangesloten. Hierbij moet je letten op het feit dat je zonnepanelen al in serie geschakeld zijn door middel van de DC kabels. Dit wordt ook wel een string genoemd. Daarnaast moet je weten dat een omvormer een of meerdere Maximum Power Point, oftewel MPP trackers heeft. Deze zorgen ervoor dat de omvormer zoveel mogelijk stroom onttrekt aan de zonnepanelen.

 

Het aansluiten van DC bekabeling

Ieder zonnepaneel is voorzien van twee doorluskabels van een meter met een voorgemonteerde MC4-stekker. De panelen in een string kunnen maar op een enkele manier worden aangesloten. De kabel met ‘het mannetje’ moet bij iedere kabel van het volgende paneel waar ‘het vrouwtje’ aan zit worden gekoppeld. Het is verstandig om soms de meegeleverde verlengkabels te gebruiken. De stringkabel van de omvormer dien je naar het eerste en het laatste paneel in de string op het dak te leggen. Als je stringkabel over hebt mag je die oprollen en onder het laatste paneel vastmaken, maar is het altijd oppassen geblazen voor inductielussen. Deze kunnen jouw 3G/4G ontvangst in huis verstoren of bliksem aantrekken.

 

Waar kun je terecht voor zonnepanelen in provincie Utrecht?

Als je in een van de gemeenten in de provincie Utrecht woont en overweegt om zonnepanelen aan te schaffen dan is het verstandig om eerst het aanbod te vergelijken. Elk zonnepaneelbedrijf hanteert natuurlijk andere prijzen en is het goed om te weten wat de gemiddelde marktprijs is om niet teveel voor jouw panelen te betalen. Door meerdere offertes op te vragen en deze vervolgens te vergelijken kun je besparen op je aankoop.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs