Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-utrecht.nl
Zonnepanelen-utrecht.nl

Zonnepanelen schoonmaken

Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden bij het reinigen van je zonnepanelen. Als ze vies zijn kan het rendement sterk naar beneden gaan. Vuil op de panelen kan zo’n 2% tot 5% rendementsverlies per jar betekenen. Inspecteer zo’n twee keer per jaar je zonnepanelen. Gebruik een tuinslang, behalve als er hard water (hoog kalkgehalte) uit de kraan komt, reinig het dan met regenwater. Het liefst met een zachte borstel. Doe dat als de zonnestraling minimaal is zodat het water niet te snel opdroogt en er geen restjes achterblijven. Als het dak goed bereikbaar is kun je een zachte spons met warm water en reinigingsmiddel gebruiken, maar geen allesreiniger of groene zeep. Gebruik ook geen schuurmiddelen met metaal om de coating en het glas te beschermen. Als het dak moeilijk te bereiken is kun je een uitschuifbare wisser gebruiken. Houd altijd rekening met je eigen veiligheid.

Zonnepanelen schoonmaken in de winter

Er zijn een aantal scenario’s te bedenken voor winters in provincie Utrecht met betrekking tot zonnepanelen. Als het een dun laagje sneeuw is dat op de zonnepanelen ligt dan schuift het snel weg als het door de zon wordt weggesmolten. Maar als de luchttemperatuur laag is en de sneeuw dik en ondoordringbaar is, dan kan het een groter probleem zijn. Dan worden de zonnepanelen afgeschermd en kunnen ze zonlicht niet omzetten in energie, waardoor de opbrengst natuurlijk nihil is. Dat is jammer, want bij lage temperaturen is het rendement het hoogst. Helaas is de oplossing hiervoor maar voor weinigen weggelegd, namelijk de hellingshoek aanpassen naar een hoek van minstens veertig graden. Dan valt, mits het niet te hard vriest, de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen af. Gebruik in ieder geval geen ruitenkrabber om je zonnepaneel te reinigen, want dan kan je de coating eraf krabben. Die is nodig om de panelen tegen vuil te beschermen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs